2016/05/17

18 травня 1944 року

18 травня 2016 року виповнюється 72 річчя з дня депортації кримськотатарського народу з Криму.

Кримськотатарський народ піддався жахливої трагедії депортації, яка тривала більш ніж 50 років. На відміну від тих, хто займав будинки кримських татар на їх батьківщині – в Криму, спецпереселенців на нових місцях ніхто не чекав. Нікому не було справи до того, щоб забезпечити їх хоч би найнеобхіднішими, елементарними житлово-побутовими умовами. Тому в перші роки депортації десятки тисяч кримських татар вмирали з голоду, хвороб і нелюдських умов.Не втрачаючи надії на перемогу справедливості, народ, з кінця 50-х років розвернув боротьбу за повернення на історичну батьківщину до Криму. Насильство і репресії, що влаштовувалися властями, не змогли зломити волю представників народу, що активно включилися в національний рух за відновлення прав і свобод кримських татар.

  • Боротьба кримськотатарського народу за відновлення своїх прав унікальна. Вона базується на ненасильницьких методах. У 1991 році кримськими татарами були відтворені найвищий представницький орган народу – Курултай (Національний з'їзд) та Меджліс кримськотатарського народу.
  • Кримськотатарський політичний рух завжди діяв у напрямку демократичного та євроінтеграційного руху України. Надії на швидший розвиток демократичних інститутів у державі набрали нову висоту під час Революції Гідності, що розпочалась у 2013 році. Але події 2014 року стали новим викликом перед кримськотатарським народом, як і перед усією Україною. У лютому 2014-го Російська Федерація окупувала Кримський півострів, після чого продовжила вторгнення своїми військами до України
  • Кримськотатарський народ продовжує боротьбу за відновлення своїх прав та історичної справедливості.

Немає коментарів:

Дописати коментар