2016/02/25

26 лютого – День кримського спротиву

26 лютого – День кримського спротиву

Крим став прецедентом сучасної світової історії. У післявоєнній Європі це, напевно, єдиний випадок, коли в мирний час одна держава окупувала і анексувала частину території іншої незалежної держави, тим самим порушивши всі існуючі міжнародні та міжурядові угоди.
Попри факт окупації, єдиним законним статусом Кримського півострова в очах міжнародного співтовариства є статус Автономії Республіки Крим та м. Севастополя у складі України. Всупереч цьому Росія встановила свій контроль над територією, що призвело до систематичних масштабних порушень фундаментальних прав людини. Такі дії російської влади стали загрозою міжнародній безпеці.

«Справа 26 лютого»

Звинувачення: організація та участь у масових заворушеннях (ст. 212 КК РФ), покарання – позбавлення волі від трьох до п’ятнадцяти років; спричинення смерті з необережності (ст. 109 КК РФ), покарання – позбавлення волі до двох років.
Заарештовані: 29 січня 2015 заарештований Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, 7 лютого 2015 –Ескендер Кантеміров, 18 лютого 2015 –Ескендер Емірваліев, 11 березня 2015 –Талят Юнусов.
Події: 26 лютого 2014 в м. Сімферополі (столиці Криму) біля парламенту Автономної республіки Крим пройшов мітинг на підтримку суверенітету України і статусу Автономної республіки Крим, організований Меджлісом кримськотатарського народу. В акції брали участь кілька тисяч кримчан.
21 березня 2014 Росія прийняла закон РФ №6-ФКЗ, за яким включила Крим до складу РФ. Сам закон набув чинності 1 квітня 2014 р., тому Росія визнає свою юрисдикцію в Криму з цього дня. Незважаючи на це, слідчий комітет РФ став порушувати кримінальні справи за події, які відбулися до 1 квітня і не потрапляють під юрисдикцію РФ. При цьому згідно зі ст. 70 Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни держава-окупант не може піддати арешту, переслідуванню чи засудженню осіб за дії або думки, вчинені або висловлені до окупації або в період тимчасового її припинення, за винятком випадків порушень законів і звичаїв війни. 
Крім того, діє заборона для в’їзду до Криму для лідерів кримськотатарського народу:
1.      Мустафа Джемілєв
2.      РефатЧубаров
3.      СинаверКадиров

4.      ІсметЮксель

Немає коментарів:

Дописати коментар