2016/02/14

День вшанування учасників бойових Дій на території інших держав

Дякуємо вам за мужність і стійкість!

27 років тому, 15 лютого 1989 року, остання колона радянських військ була виведена з Афганістану.
Таким чином закінчилась більш ніж дев`ятирічна військова інтервенція Радянського Союзу в сусідню державу, в якій і сьогодні ще тривають збройні заворушення.
Захищати революцію у «братській» країні 1979 року були направлені понад 150 тисяч українців. Більше трьох тисяч з них загинули під час цієї війни, сім тисяч повернулися в Україну інвалідами, близько 2 тисяч вважаються полоненими і без вісті зниклими.
Уже дома, від ран, хвороб  померли більше 4 тисяч українських «афганців».
Всього, з 1979 року в Афганістані загинуло понад 14 тисяч радянських солдат, більше 30 тисяч з них були поранені; з афганського боку втрати були ще жахливіші — біля 1.5 мільйона загиблих і майже 5 мільйонів біженців, що знайшли притулок в сусідніх Пакистані та Ірані.
Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця.
В цей день ми поділяємо весь біль втрати з тими, хто втратив на цій війні своїх близьких і віддаємо шану всім учасникам тих подій.
В Україні цей день офіційно відзначається відповідно до Указу Президента України № 180/2004 від 11 лютого 2004 року і має назву «День вшанування учасників бойових дій на території інших держав».
Поділяючи всю біль з тими, хто втратив на цій війні своїх рідних і близьких, дітей і чоловіків, віддаючи данину поваги всім учасникам подібних подій, офіційно на законодавчому рівні в деяких суверенних державах, утворених після розпаду СРСР, були встановлені відповідні пам’ятні дні. В Україні - це «День вшанування учасників бойових Дій на території інших держав», який встановлений Указом Президента незалежної України № 180/2004 від 11-го лютого 2004-го року і щорічно відзначається 15-го лютого.
У цей день ми схиляємо голову перед всіма, перед живими і полеглими, перед ветеранами та перед тими, хто захищав і захищає найвищі ідеали добра у різних країнах світу.Чимало ветеранів-інтернаціоналістів і сьогодні знаходяться на бойовому посту Збройних сил України, захищають кордони нашої Вітчизни на Сході. 


Немає коментарів:

Дописати коментар